Lucca

Weg uit de grote drukte is Lucca met zijn rustige smalle straatjes zeker een bezoek waard. De meeste toeristen laten dit kleine plaatsje links liggen. Het is er dan ook relatief rustig. Het rechthoekige stratenpatroon dat nog herinnert aan de voormalige Romeinse nederzetting (Luca) zorgt ervoor dat je op een overzichtelijke manier het stadje kunt bezoeken. Slenterend door de straten is hier de manier, het middeleeuwse centrum is nagenoeg autovrij.

 

San Michele

In het hart van de stad, op de plek van het oude Romeinse foro, vind je de prachtige San Michele in Foro in Pisaans-Romaanse stijl. Als het je lukt om lang genoeg je hoofd in je nek te houden, kun je de voorgevel bestuderen en zien dat er enorm veel te ontdekken valt. Een keur aan verschillende beelden, onder arcades in verschillende uitvoeringen en pilaren in evenzoveel vormen en kleuren marmer. 

 

De stadsmuren

Het Palazzo Pfanner uit 1667 is bijna een oase in een oase te noemen. Het is een heel mooie, formele tuin met barokbeelden van goden en godinnen.

Op deze muren kun je trouwens heerlijk wandelen. De oorspronkelijke verdedigingswerken met hun schaduwrijke bomenlanen nodigen hier zeker toe uit. Ook een heerlijke plek om te picknicken. Je hebt een mooi uitzicht over de stad en de omgeving. Is de wandeling te lang, dan kun je ook de fiets nemen die op verschillende plaatsen te huur is. Lucca is een van de weinige plaatsen in Italië waar de fiets een normaal verschijnsel is in het stadsbeeld.

 

San Martino

Op de fiets kun je dan ook nog even langs de San Martino. De kerk ligt wat vreemd ingeklemd op het Piazza. Dat komt omdat de campanile al in het jaar 1060 werd gebouwd als verdedigingstoren, later is de kathedraal daar aangebouwd. Ook hier weer een indrukwekkend voorportaal met werk van Nicola Pisano. In de kerk een mooie ingelegde vloer, verschillende beeltenissen in verschillende kleuren marmer uitgevoerd. Ook een graftombe van de hand van Jacopo del Quercia. De beeltenis van een jonge vrouw die heel teder is uitgebeeld in het harde marmer.

 

Anfiteatro

Slenterend door de Via Fillungo, de lange draad, loop je al winkelend, naar het Piazza del Anfiteatro. Op dit ronde plein herken je de trekken van het oude anfiteatro dat hier tijdens de stichting van Lucca door de Romeinen gebouwd is. De stenen zijn in de loop der eeuwen hergebruikt voor diverse palazzi en kerken, maar je ziet duidelijk de ronde vorm van het oorspronkelijke bouwwerk als je onder een van de lage doorgangen, toen gebruikt door dieren en gladiatoren, het strijdperk betreedt.

Al met al dus is Lucca dus zeker een bezoek waard!!